15 tips om je woning winterklaar te krijgen naar nieuws overzicht

20 December 2018

Ruwbouw

1. Controleer je dak
Geloof ons, in de winter wil je echt geen lek. Ga na of er geen pannen of leien verschoven of gebarsten zijn. Een klein foutje kan al zorgen voor lekken. Herstel eventuele gebreken dus zo snel mogelijk.

2. Rieten dak? Maak het mosvrij!
Slijtage voorkom je door een goede verzorging van het riet. En mos is de grootste vijand van riet. Verwijder dus het minste mos dat je ziet, en behandel het riet achteraf tegen mosgroen.

3. Reinig dakgoten
Laat regenwater vlot zijn weg naar beneden vinden. Verwijder bladeren en andere vuilafzetting zo snel mogelijk uit de dakgoten. Controleer ook of de goten nog stevig bevestigd zijn. Meer info over het onderhoud van de dakgoten, lees je hier!

4. Verwijder vuil van het plat dak
Een verstopping is in de winter eens zo vervelend om weg te werken. Verwijder dus het vuil, dat zich meestal ophoopt rond afvoeren en aan de dakranden.

5. Smeer de garagepoort
Niks zo vervelend als de garage niet openkrijgen op een ijskoude morgen of avond. Je garagepoort hou je in topvorm door het geleidingsmechanisme regelmatig te controleren en de wielen van de kantelpoort of de secties van een sectionale poort op tijd te smeren.

6. Controleer de zolder
Een zolder zorgt vaak voor een bijkomende isolatie tegen de kou. Ga na of er geen lekken zijn en of de isolatie nog correct op zijn plaats zit.

Technische installaties

7. Sluit buitenkranen af
Vermijd vorstschade door vorstgevoelige buitenkranen af te sluiten.

8. Vul de verwarmingsketel bij
Een ijskoude douche in de winter? Daar zijn we niet zo voor. Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel dus na en vul het systeem indien nodig bij.

9. Reinig de voorfilter van de regenwaterinstallatie
Als je regenwaterinstallatie is uitgerust met een voorfilter, reinig die dan. Tijdens natte maanden krijgt deze filter heel wat water te verwerken. Daar is ie beter in wanneer hij volledig proper is. 

10. Stel de thermostaat in
Als je bij het begin van de zomer de thermostaat lager hebt geprogrammeerd of in zomerstand hebt gezet, pas die dan nu toch maar aan.  Heb je een zonneboiler en programmeerde je die om het warm water maximaal met behulp van zonne-energie te verwarmen? Geef dan nu best weer voorrang aan de verwarmingsketel.

11. Ontlucht radiatoren
Radiatoren halen hun maximale rendement wanneer ze ontlucht zijn. Begin bij de hoogst geplaatste radiator en werk het rijtje af tot de laagst geplaatste radiator. Vergeet het kraantje wel niet dicht te draaien eerst!

12. Laat de schoorsteen vegen
Wanneer je de schoorsteen niet gebruikt, kan er zich vuil in ophopen. Ook de roetafzetting van het voorbije stookseizoen is waarschijnlijk nog aanwezig. Zowel vuil als roetafzetting zorgen voor een hoger risico op schoorsteenbrand. Laat hem dus best op tijd reinigen. 

13. Controleer de boiler
De boiler heeft waarschijnlijk ook een tijdje stilgelegen. Controleer dus of hij niet is gaan lekken. Kijk ook of er niet te veel kalk op zit, en overweeg om hem in dat geval te ontkalken om zijn prestaties te verbeteren.

Interieur

14. Plaats tochtstrips
Een zin die je waarschijnlijk niet graag hoort wanneer je volk op bezoek hebt: “Wat tocht hier zo?”  Ga dus op voorhand na of er geen tocht langs ramen of deuren binnenkomt. Is dat toch het geval, dan plaats je best tochtstrips. Merk je dat er toch nog koude lucht binnendringt, zoek dan naar kieren en vul ze op met silicone of mastiek.

15. Onderhoud de gashaard
Het is altijd raadzaam een gashaard te laten onderhouden voor het stookseizoen. Zo verhoog je de levensduur en ben je zeker van een veilige werking. Ookkunnen een opknapbeurt gebruiken.

Bron: Zimmo

 

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons